Omenapuun leikkaus – Näillä yksinkertaisilla vinkeillä onnistut
Tervetuloa Piha-Onlinen omenapuun leikkausoppaaseen. Omenapuun säännöllinen leikkaus auttaa omenapuuta tuottamaan enemmän satoa. Hyvä muistisääntö on, että mitä enemmän omenapuuta leikkaa, sitä enemmän se kasvaa ja tuottaa tulevaisuudessa paremmin satoa. Tiedämme, että omenapuun leikkaamisessa on paljon muistettavaa, kuten leikkauksen oikea ajoitus, välineet ja leikkaustekniikat. Oli tavoitteesi sitten muotoilla puutasi, pitää puusi elinvoimaisena tai lisätä sen satoa, meillä on sinulle selkeät ja kattavat ohjeet siihen.
Oikea ajoitus omenapuun leikkauksessa
Omenapuun leikkaus on hyvä muistaa tehdä vuosittain. Ajankohtana omenapuiden leikkaus kannattaa ajoittaa myöhäiseen kevät talveen, maalis-huhtikuulle tai keskikesälle, heinä-elokuulle. Maalis-huhtikuun jälkeen omenapuu lähtee kasvuun ja puiden silmut puhkeavat. Alkukevät on ihanteellinen valinta puiden siistimiseen, koska ennen maaliskuuta omenapuu on ollut talvilevossa ja silmut ovat vielä kiinni. Kun leikkaus tehdään ennen puiden kasvun alkamista, se auttaa säätelemään puun muotoa ja pitämään sen terveenä. Kun omenapuun silmut alkavat aueta, kannattaa leikkaus siirtää suosiolla keskikesään. Heinä-elokuussa omenapuuta on vielä mahdollista leikata. Tärkeää on kuitenkin huomata, että liian syksyinen leikkaus voi altistaa omenapuun talvivaurioille. Syyskuusta eteenpäin ei ole enää kannattavaa leikata omenapuita voimakkaasti, mutta kuolleet ja sairaat oksat voi karsia pois. Lue lisää syksyn pihatöistä täältä.
Nuoren omenapuun leikkaus
Kun kyseessä on nuori omenapuu, maltillisuus on valttia. Nuori omenapuu on yleisen määritelmän mukaan alle 10-vuotias puu. Omenapuun istuttamisen jälkeen kannattaa antaa puun juurtua rauhassa noin vuoden verran. Tässä vaiheessa pyritään välttämään liian voimakasta leikkausta, joka voisi häiritä puun luonnollista kasvua. Tavoitteena on muotoilla nuori puu terveeksi ja vahvaksi ilman liiallisia häiriöitä. Näin ollen nuorten omenapuiden tulisi antaa kasvaa mahdollisimman luonnollisesti. Liian aikainen ja aggressiivinen leikkaus voi hidastaa omenapuun kasvua ja lisätä alttiutta sairauksille.
Vanhan omenapuun leikkaus
Vanhan omenapuun kohdalla voit olla hieman anteliaampi leikkausten suhteen. Kuolleet ja toisiinsa hankaavat oksat tulisi poistaa rohkeasti. Tämä toimenpide antaa puulle enemmän tilaa hengittää ja saada valoa fotosynteesiin, mikä on ratkaisevaa sen terveyden ja sadon laadun kannalta.
Erityisen tärkeää on poistaa oksat, jotka hiertävät toisiaan, sillä ne voivat aiheuttaa hankaumia ja haavoja, jotka ovat alttiita taudeille ja tuholaisille. Tällaiset haavat voivat myös toimia porttina erilaisille sieni-infektioille, kuten hedelmäruvelle, joka voi vahingoittaa omenoita. Vanhasta omenapuusta voi halutessaan poistaa kertynyttä jäkälää ja sammalta esimerkiksi kevyesti harjaamalla, mutta niistä ei välttämättä ole puulle merkittävää haittaa. Runsas satoinen ja iäkäs puu on tärkeä muistaa tukea, jotta omenapuu pysyy pystyssä.
Tarvittavat välineet omenapuun leikkaukseen
Ennen leikkaamisen aloittamista varmista, että sinulla on oikeat työvälineet, kuten puutarhasakset, puutarhasaha, tarvittaessa tikkaat tai muu koroke ja suojakäsineet. Omenapuun leikkaamisessa voit hyödyntää myös kaarevaa sahaa tai esimerkiksi puutarhan monitoimileikkuria. Korkeat latvat ja oksat on helppo poistaa teleskooppileikkurilla. Puun runkoon leikkauksesta aiheutuvat haavat kannattaa siistiä veitsellä. Isompia oksia poistettaessa kannattaa suojata omenapuun runkoon muodostuva leikkauskohta eli haava esimerkiksi haavasuoja-aineella.
Ohjeet, joilla onnistut helposti omassa puutarhassasi:
Tarkasta puu huolellisesti ja poista kaikki kuolleet, vaurioituneet tai sairaat oksat. Ne eivät tuota satoa ja voivat levittää tauteja.
Voit poistaa puusta runko- ja juuriversot. Versoja kannattaa kerralla poistaa enintään kolmannes.
Leikkaa vaurioituneet oksat niiden liittymäkohdasta päähaarakan läheltä. Pyri leikkaamaan oksat mahdollisimman tyvestä. Älä jätä oksatappeja.
Jos puu on liian tiheä, ohenna sitä poistamalla tiheästi kasvavia oksia. Näin parannat valon ja ilman kulkua oksiin.
Poista oksat, jotka risteävät toistensa kanssa tai kasvavat sisäänpäin.
Vältä teräviä oksakulmia, sillä ne oksan kasvaessa voivat aiheuttaa oksan repeämisen. Omenapuun ihanteellinen oksakulma on jopa 90 astetta.
Voit lyhentää latvaversoa noin kolmasosalla ja poistaa kilpalatvan, joka kasvaa ylimpänä pystyoksastona.
Leikkaa omenapuusi säännöllisesti ylläpitääksesi sen terveyttä ja muotoa. Huolehdi myös mahdollisista haavoista ja siisti niiden reunat veitsellä. Voit suojata omenapuun haavan esimerkiksi puubalsamilla, haavasuojalla tai puutarhavahalla.
Omenapuun leikkaus vaatii harjoittelua, mutta oikein tehtynä se auttaa puutasi kasvamaan terveeksi ja tuottamaan runsaan sadon. Muista kuitenkin, että satoikä siirtyy todennäköisesti sitä pidemmälle, mitä rajummin puuta leikataan.
Jos tämän artikkelin jälkeen kuitenkin päädyt siihen, että haluat ammattilaisen hoitavan omenapuiden leikkauksen puolestasi, voit näppärästi löytää ja kontaktoida heitä Piha-Onlinen kautta täysin veloituksetta. Näet kartta- ja listanäkymässä alueesi kaikki pihatöiden palveluntarjoajat ja voit jättää suoraan palvelun kautta heille veloituksetta tarjouspyynnön tai soittaa suoraan sopivalle tekijälle.
Etsi alueesi lähin ammattilainen omenapuun leikkaukselle täältä.