Syksyn pihatyöt – Näin hoidat pihan ja puutarhan kuntoon talveksi
Suomessa vihreä ja vehreä kausi on melko lyhyt, mutta sitäkin kauniimpi. Tästä syystä omasta pihasta kannattaakin pitää huolta myös iltojen hämärtyessä. Tämän syksyn pihatöiden muistilistan avulla varmistat pihasi hyvinvoinnin myös seuraavana kesänä.
Istutustyöt – Ota varaslähtö ensikesään
Vaikka istutustyöt eivät ennen olisikaan olleet sinulla osana syksyn pihatöitä niin niillä teet suuren palveluksen itsellesi ensi kesää varten. Esimerkiksi marjapensaiden ja kukkasipulien istuttaminen syksyllä on oiva tapa valmistautua seuraavaan kesään. Maaperä on syksyllä kosteampaa, joten istuttaminen käy vaivattomammin ja kastelusta ei tarvitse huolehtia yhtä tarkasti. Myös tuholaisia on vähemmän liikkeellä syksyn viileillä keleillä.
Syksyn istutusten hyvänä puolena on myös se, että kasveilla on kosteassa maaperässä aikaa juurtua ennen talven tuloa, eikä lämpöstressistäkään ole tietoa.
Pensaiden ja puiden leikkaus – Älä unohda syksyn karsintoja
Pensaiden ja puiden leikkaus on syksyllä monella tapaa kannattavaa. Karsiminen pienentää lumimassan kuormituksesta johtuvien vaurioiden riskiä. Vaurioituneet ja sairaat oksat on myös hyvä poistaa vielä kun taudit eivät ole päässeet leviämään puun runkoon.
Karsiminen myös pitää puut ja pensaat siistinä koko pitkän talven, koska silloin valtaosa kasveista siirtyy lepotilaan eivätkä ne juuri kasva.
Haravointi – Syksyn pihatöiden klassikko
Haravointi on monelle yksi tärkeimmistä syksyn pihatöistä ja siitä on paljon hyötyä pihan terveydelle. Se muun muassa mahdollistaa ilman ja valon pääsy maaperään sekä estää viemärien tukkeutumista. Piha pysyy totta kai myös hoidetun näköisenä, kun lehdet on siistitty pois.
Milloin haravointia tarvitaan? Haravointi on tarpeen, jos pihapiirissäsi on suurilehtisiä puita kuten tammia. Suuret lehdet maatuvat huonosti pieniin verrattuna ja estävät maaperää hengittämästä. Suurten lehtien antama suoja myös mahdollistaa ei-haluttujen rikkakasvien kasvun.
Pienlehtisten puiden, kuten koivujen lehdet eivät välttämättä ole kuitenkaan ongelma, jos niiden määrä pysyy maltillisena. Jos pieniä lehtiä on kuitenkin paljon, on niiden harventaminen suositeltavaa. Pienet nurmenleikkuun yhteydessä silppuuntuneet lehdet ovat kuitenkin oiva ravinteiden lähde maaperälle, joten kokonaan pihaa ei kannata lehdistä putsata.
Kalkitus syksyllä – Elinvoimaa maaperään
Miksi kalkitus pitää tehdä? Suomen maaperä on turhan hapan monille puutarhakasveille ja kalkituksen tarkoitus on nostaa maaperän pH-arvoa emäksisemmäksi ja tehdä siitä suotuisampi kasvualusta. Kalkituksen ansiosta kasvit nimittäin saavat ravinteita kuten kalsiumia ja magnesiumia paremmin irti maaperästä. Liiallinen kalkitus voi kuitenkin saada maaperän pH-arvon epätasapainoon ja heikentää kasvien kasvua sekä lisätä tuholaisten määrää.
Kuinka sitten tiedän kalkittaa oikean määrän? Kalkituksen määrään ja toteutukseen vaikuttaa eniten tietenkin maaperän nykyinen pH-arvo ja tavoiteltu pH-arvo. PH-arvon mittaamiseen käytetään pH-liuskoja, joita saa muun muassa puutarhamyymälöistä, apteekeista ja hyvin varustelluista ruokakaupoista.
Lannoitus syksyllä – Suojaa kasveille syksyn pihatöillä
Syyslannoitus on olennainen osa puutarhan valmistelua talvea varten. Syyslannoituksen tarkoituksena on parantaa kasvien talvenkestävyyttä, jotta puutarhasi voi kukoistaa seuraavanakin sesonkina. Lannoitus on parasta hoitaa lehtien vielä vihertäessä, koska tällöin kasvit pystyvät tehokkaammin hyödyntämään lannoituksesta saadut ravinteet.
Lannoituksellakin on kuitenkin rajansa ja se voi liiallisena olla kasville jopa haitallisempaa, kun lannoittamatta jättäminen. Tällöin kasvi ei välttämättä saa tarpeeksi vettä ja alkaa nuutua. Jos haluat olla tarkka pihasi kunnosta, kannattaa sinun teettää viljavuusanalyysi oikeanlaisen lannoituksen tekemiseksi.
Kasvien talvisuojaus – Jänisten pahin painajainen
Kasvien suojaaminen voi olla talveksi tarpeen, oli uhkana sitten eläimet tai pitkä ja kylmä talvemme. Suuri osa kasveista pärjää talven yli täysin itsenäisesti, mutta esimerkiksi ruusut, herukka- ja karviaispensaat ja nuoret puut voivat olla talvisin pienen avun tarpeessa.
Nuorille puille on usein tarpeen asettaa tukipuita talven ajaksi, jotta lumimassa ei vahingoita puun kasvua. Suojapeitteet taas ovat oiva tapa suojata kasvit eläimiltä, kuivumiselta ja kylmältä tuulelta, jonka vuoksi kasvit voivat paleltua.
Nurmikon leikkaus syksyllä – Ei pelkästään kesän pihatyö
Vaikka nurmenleikkuuta pidetäänkin yleisesti kesän hommana, ei sitä silti kannata unohtaa syksyn pihatöiden listalta. Nurmenleikkuuta voi jatkaa vielä viileilläkin keleillä ja nurmikko kannattaa jättää noin 5 cm pituiseksi ennen ensilumen satamista.
Nurmikolta on hyvä poistaa esimerkiksi tippuneet omenat ennen ensilunta, koska ne houkuttelevat tuholaisia ja sieni-infektioita, jotka voivat myöhemmin levitä puihin. Jos nurmikolla on harvakseltaan lehtiä, voi ne silputa leikkurilla ja jättää maatumaan.
Syksyn pihatyöt saattavat tuntua tylsältä askareelta, mutta ovat ratkaisevassa asemassa pihan ja puutarhan hyvinvoinnissa. Hoitaessasi syksyllä pihatyöt mallikkaasti säästät itseltäsi vaivaa ensikeväältä. Mukavia pihatyöhetkiä syksyn viileneviin keleihin!
Oletko jo hoitanut syksyn pihatyöt pois alta?
Piha-Online toimii kohtaamispaikkana pihatöiden palveluntarjoajille ja pihatyöpalveluita etsiville asiakkaille. Piha-Onlinen kautta löydät ja kilpailutat yhdestä paikasta kaikki alueesi pihatöiden palveluntarjoajat juuri sinun toiveittesi ja vaatimustesi mukaan. Tämän kaiken saat tehdä täysin veloituksetta!
Löydä alueesi lähin syksyn pihatöiden palveluntarjoaja täältä.