Muistilista lumenpudotukseen
Lumenpudotus on tärkeää tehdä, jotta pihalla on turvallista kulkea ja katto pysyy kunnossa. Jos lunta on päässyt kertymään katolle liikaa, voi se liikkeelle lähtiessään vaurioittaa kattorakenteita ja rikkoa esimerkiksi kattotiiliä. Lumenpudotuksessa tärkeintä on kuitenkin kiinnittää huomiota omaan ja muiden turvallisuuteen.
Milloin lumenpudotus kannattaa hoitaa?
Lumenpudotus on tärkeää hoitaa viimeistään siinä vaiheessa, kun lunta on puolisen metriä, vaikka katto kestäisikin lumimassan painon. Polven korkeus on hyvä muistisääntö, jos lumenpudotuksen ajoitus mietityttää. Lumikuorman keventäminen kannattaa tehdä kevyen pakkaslumen aikaan, jotta työ hoituu helpommin ja painava suojasään lumi ei pääse painamaan kattoa. Suojasäällä tarkoitetaan tilannetta, jolloin lämpötila kohoaa nollan yläpuolelle, jolloin lumesta tulee märkää ja painavaa, koska tällöin lumi imee itseensä kosteutta ja tiivistyy. Mikäli lunta ei pudoteta katolta tarpeeksi ajoissa, lumen sulamisvesi voi myös koitua ongelmaksi, jos katolla ei ole kunnollista vedenpoistojärjestelmää tai vesi kertyy lumen alle ja jää sinne jumiin.
Lumenpudotus on kuitenkin aina viisasta tehdä ajoissa etenkin, jos tiedetään, että pudotessaan lumi voi aiheuttaa vaaratilanteita, lumiesteet eivät ole kunnossa tai niitä ei ole ollenkaan. Varsinkin pelti- ja jyrkillä katoilla lumiesteet ovat tarpeellisia. Tasakatoilla niitä ei luonnollisestikaan tarvita, mutta silloin lumenpudotuksesta on pidettävä erityistä huolta katon kestämisen vuoksi.
Miten hoidat lumenpudotuksen turvallisesti?
Lumenpudotukseen on monta erilaista tekniikkaa ja järkevin tapa riippuu katon korkeudesta, muodosta ja materiaalista. Perinteisin tapa lumenpudotukseen on lapiointi. Jos lunta lähtee pudottamaan katolle kolalla ja lapiolla, kannattaa turvallisuudesta pitää erityisesti huolta. Valjaat ja turvaköysi on viisasta hankkia ja mitoittaa köysi siten, että yletät juuri ja juuri räystäälle. Jopa tasakatoille voi olla viisasta pukea valjaat ylle.
Lumenpudotuksen voi hoitaa myös narulla. Jos katto on jyrkkä ja korkea voi tämä tapa olla kaikista helpoin ja turvallisin. Naru asetetaan katonharjalle, jonka jälkeen lunta ruvetaan maasta käsin ”sahaamaan” alas katolta. Lumenpudottamiseen narulla kannattaa varata apukäsiä, jotta narun molempiin päihin saadaan vetäjä. Narulla pudottaessa lumi tippuu katoilta yleensä isoina paloina, joten naru kannattaa olla pitkä, jotta sitä ei joudu vetämään aivan räystään alla.
Lumenpudotus matalilta katoilta onnistuu maasta käsin myös esimerkiksi lumenpudottimilla, jossa on teleskooppivarsi. Tällä tavalla onnistut lumenpudotuksessa yksin eikä katollekaan ole tarvetta kavuta. Kannattaa kuitenkin pitää huoli, ettet jää itse lumimassan alle pudottaessasi sitä.
Lisäksi lumenpudotuksessa on syytä pitää mielessä se, millaista materiaalia kattosi on. Peltikatto on liukas ja naarmuuntuu helposti, kun taas huopakaton lapioinnissa vaarana voi olla sen reikiintyminen. Siksi huopakatolta lumia pudottaessa kannattaa jättää sen päälle noin 10 sentin lumikerros. Myös tiilikatolle on hyvä jättää ohut lumikerros, jotta tiilet eivät vahingoitu lapioidessa lunta.
Klikkaa tästä ja löydä alueesi lumenpudottajat
Muista nämä seitsemän asiaa lumenpudotuksesta:
Tarkista lumikuorman korkeus:
Aloita lumenpudotus, kun lumikerros saavuttaa noin puolen metrin korkeuden. Mikäli lumi on kosteaa ja painavaa kannattaa lumenpudottamisen tarvetta harkita jo aiemmin tuota rajaa. Mikäli lumenpudotuksen tarve epäilyttää, muista että ammattilaiselta kysyessä saa aina parhaan tarvearvion.
Tarkista sääolosuhteet:
Pudota lunta mieluiten kevyen pakkaslumen aikana ja vältä sateista tai liukasta säätä.
Käytä turvavarusteita:
Varmista, että sinulla on valjaat, turvaköysi ja mielellään myös kypärä. Muista, että lumenpudotus on yksi vaarallisimmista työtehtävistä ja turvavarusteiden oikeanlainen käyttö on tärkeää.
Käytä oikeaa tekniikkaa:
Valitse sopiva lumenpudotustekniikka katon muodon ja materiaalin perusteella.
Tarkkaile lumikuorman poistamista:
Varmista, ettei lumimassa jää jumiin räystäiden tai lumiesteiden alle.
Huomio kattomateriaali:
Muista ottaa huomioon kattomateriaalin erityisvaatimukset lumenpudotuksessa. Varo esimerkiksi naarmuttamasta peltikattoa tai vältä liiallista lumikuorman poistamista huopakatolta.
Tarkasta katto ja huolla varusteet:
Tarkista katto mahdollisten vaurioiden varalta lumenpudotuksen jälkeen ja huolla turvavarusteet asianmukaisesti.